Af cand.mag. Mette Bærbach Bas
En af de største nulevende forfattere i Rusland, Ljudmila Petrusjevskaja, er udkommet med sin femte bog i dansk oversættelse: Vi blev stjålet. En historie om nogle forbrydelser.
Bogen handler om to drenge, der er blevet forbyttet ved fødslen, og som derefter bliver stjålet. Men den handler om meget mere end det. De første mange sider af Vi blev stjålet er præget af digressioner og forvirrende skæbnebeskrivelser fra tiden omkring Sovjetunionens sammenbrud. Man fornemmer under læsningen, at disse skæbner måske hænger sammen, men man kan ikke helt regne ud hvordan.
Det er en særlig oplevelse at læse Petrusjevskajas bøger. Hun springer i handling, tid og personer i en sådan grad, at jeg med denne bog måtte stoppe efter 50 sider og gå i gang med læse den forfra. Det hjalp en smule, og jeg vil anbefale, at du læser bogen kontinuerligt og ikke holder længere pauser i læsningen. Det er nemlig mere end almindeligt svært at holde styr på alle personerne og forløbet. Som en anden Bulgakov har Petrusjevskaja sammensat et kludetæppe af skæbner set fra forskellige vinkler. Først ser man en karakter udefra, derefter indefra. Femten kapitler senere forstår man bevæggrundene for dennes handlinger. Læs resten